Prikkelbare darm syndroom

Een klacht die in de decembermaand vaak duidelijk aan het licht komt, betreft de groep van maag/darmproblemen. Brandend maagzuur, een spastische darm, of obstipatie kunnen heel vervelend zijn, zeker als je lekker van een gezellige kerst wilt genieten.

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens ‘functionele darmklachten’. Dit zijn darmklachten die het leven behoorlijk kunnen ontregelen, maar waarvoor geen medische oorzaak bekend is.

Symptomen

Symptomen van een prikkelbare darm kunnen zijn:

 • Ontregelde spijsvertering: Overgevoelige zenuwen ontregelen de spijsvertering. In de darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.
  Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd.
 • Opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie: Ook dit zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm.
 • Veranderde eetlust: Soms is er sprake van verminderde eetlust, afgewisseld met periodes met een behoefte aan veel eten.
 • Buikrommelingen en winderigheid: Ook deze symptomen zijn typisch voor het prikkelbare darmsyndroom.

De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswa­ren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen alge­mene regels aan te geven. Het bijhouden van een voedingsdagboekje blijkt een handig hulp­middel om te onderzoeken op welke gerechten men meer of minder heftig reageert.

Wat u zelf kunt doen

U kunt zelf veel preventieve maatregelen nemen. We kunnen hier alleen enkele hoofdlijnen weergeven. Voor ieder persoon kan een specifieker advies nodig zijn.

Let op: onderstaand advies is niet van toepassing indien u bijvoorbeeld glutenintolerant bent, of (op doktersvoorschrift) een dieet volgt.

 • Eet gezond: Gezonde voeding bevat voldoende vezels die ervoor zorgen dat de werking van de darmen wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit. Ook in volkorenbiscuit, muesli(repen), rijstwafels en popcorn. Er zitten géén voedingsvezels in vlees, ei, kaas en andere melkproducten.
 • Drink voldoende water:  de darmen zijn in grote mate afhankelijk van water voor een goede darmwerking. Gemiddeld geldt 1,5 tot 2 liter water als voldoende voor een volwassen persoon. Alle verteringsprocessen gebruiken immers water, en klachten gaan meer opspelen bij een tekort aan zuiver water.
 • Beweeg: zorg dat u iedere dag ten minste een halfuur intensief beweegt. Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen in beweging wat de darmfunctie verbetert.
 • Ga naar het toilet zodra u aandrang voelt: stel toiletbezoek niet uit, ook niet als u het druk heeft.
 • Zorg voor een ontspannen ademhaling: Zelfs ademhaling heeft een nauwe relatie met de darmfunctie. Een te gespannen en hoge (borst-)ademhaling kan obstipatie bevorderen of zelfs veroorzaken. Het oefenen van een ontspannen buikademhaling kan de darmfunctie bevorderen.
Wat wij voor u kunnen doen

Soms kunnen darmklachten aanhouden, ondanks dat u voldoende preventieve maatregelen heeft genomen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er verklevingen in de darm aanwezig zijn, of als u allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen. Met osteopathie, acupunctuur, homeopathie, NAET of bioresonantie kunnen we vaak aanwezige klachten aanzienlijk verminderen of zelfs geheel verhelpen.

Met osteopathie kunnen oude verklevingen in de darm worden losgemaakt. De behandelingen kunnen gevoelig zijn, maar de behandeling is uiterst effectief als een verkleving aan de grondslag ligt van uw klachten (vaak het geval bij spastische darm of obstipatie).

Als u mogelijk allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen kan met NAET of bioresonantie worden uitgetest en behandeld.

Er kan bij een prikkel­bare darm sprake zijn van een plaatselijke stagnering van energie. Wij zullen proberen deze verstoring op te heffen en de doorstroming van energie te bevorderen. Hierdoor wordt het genezingsproces vaak al snel op gang gebracht.