De overgang, ook wel menopauze genoemd, ontstaat doordat de voorraad eicellen in je eierstokken opraakt. Als er geen eicel meer vrijkomt, daalt ook de hoeveelheid oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon. De opbouw van je baarmoederslijmvlies raakt hierdoor ontregeld. De menstruatie verandert en blijft uiteindelijk weg.
We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een half jaar tot een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kun je klachten ervaren die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar. Tijdens de overgang vermindert de hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) in je lichaam.
Klachten
Door deze veranderingen kunnen er lichamelijke en emotionele klachten ontstaan, deze horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt. Dan is het zaak er iets aan te doen.
De meest bekende lichamelijke klachten zijn:
- Nachtzweten
- Opvliegers
- Slaapproblemen
- Hartkloppingen
- Vaginale droogte
- Hoofdpijn
- Droge huid, droog haar
- Vermoeidheid
- Lage Rugpijn, gewrichtsklachten
- Duizeligheid
- Tinnitus (oorsuizen)
Ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Veel vrouwen vinden het moeilijk om afscheid te nemen van hun rol als vruchtbare vrouw en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.
Wat kun je er zelf aan doen?
- Minder stressen, onthaasten: Dit kan door yoga, meditatie, ontspanningsmassage en/of ademhalingsoefeningen: Is je buikademhaling ontspannen?
- Ontspanningsoefeningen: Voel waar nog spanning zit en probeer dit los te laten.
- Voedingssupplementen: Zoals bijvoorbeeld Famosan of Ymea.
- Meer bewegen: Wandelen, fietsen, sporten, fitness in eigen tempo en niet overdrijven. Dit helpt bij het verminderen van de opvliegers en het versterken van de botten.
- Vermijden van bepaalde etenswaren: Zoals koffie en kruiden.
Overleg met de huisarts over het gebruik van de anticonceptiepil of hormoonpleisters. Deze kunnen effectief zijn, maar ook bijwerkingen geven.
Wat kunnen wij voor je doen?
Acupunctuur en Chinese kruiden
De meest voorkomende overgangsklachten, die ook als zeer hinderlijk worden ervaren, zijn opvliegers en nachtzweten. Die veroorzaken slaapproblemen en een onrustig gevoel, soms zelfs een opgejaagd gevoel. Daarom heeft het verminderen van opvliegers en nachtzweten vaak een eerste prioriteit in de behandeling.
Opvliegers worden volgens de Chinese geneeskunde veroorzaakt door een afname van de Yinne energie, dat komt overeen met de al eerder genoemde oestrogenen.
Yin staat voor koelte en rust. Yang staat voor warmte en actieve energie.
Tijdens de overgang neemt het Yin af. Omdat Yin en Yang altijd met elkaar in balans moeten zijn, betekent een afname van het Yin dat het Yang niet meer vastgehouden kan worden. Vrijkomend Yang – lees warmte – gaat stijgen en dit veroorzaakt niet alleen opvliegers, maar ook andere symptomen als hartkloppingen, onrustig gevoel en slapeloosheid.
Met acupunctuur kunnen we het lichaam helpen het teveel aan warmte kwijt te raken. Tegelijkertijd is het belangrijk om het Yin aan te sterken, zodat het lichaam tot rust komt en een nieuwe balans kan vinden. Ook dit aansterken kan heel mooi met acupunctuur gebeuren.
Bij de behandeling van overgangsklachten schrijven we naast acupunctuur regelmatig ook Chinese kruiden (in pilvorm) voor als we daarvan een beter en sneller resultaat verwachten. Bij alle overgangsklachten kunnen acupunctuur en kruiden verlichting geven, zodat je zowel overdag als ’s nachts weer rust vindt.
Bij ieder persoon bepalen we aan de hand van de klachten, het voelen van de pols en het kijken naar de tong, welke punten we met acupunctuur prikken en welke Chinese kruiden we voorschrijven.
Kruidengeneeskunde
Ook kruidengeneeskunde heeft zijn sporen verdiend bij de behandeling van overgangsklachten. Dus als je een voorkeur hebt voor kruidengeneeskunde, dan kun je ook bij ons terecht. Je krijgt specifieke middelen voorgeschreven die helemaal passen bij je constitutie en klachten, zodat klachten verminderen.
Bioresonantie
Met het bioresonantieapparaat testen we hoe de energieverstoring in je lichaam is en met hetzelfde apparaat kunnen we die verstoring corrigeren zonder pijn of vervelend gevoel. Zo kunnen ook met deze methode overgangsklachten verminderen en zit je lekkerder in je vel.
NAET
De NAET is een heel speciale methode die werkt met ampullen om verstoringen van lichaam en geest weer in balans te brengen. Je kunt allergisch zijn voor je eigen hormonen of organen zoals bijvoorbeeld baarmoeder, eierstokken en schildklier, waardoor je overgangsklachten krijgt. Met NAET kunnen we die allergie behandelen, zodat klachten verminderen.
Zo zul je merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn!