Lage rugpijn

Vier op de vijf volwassenen heeft wel eens te kampen met rugklachten. De een heeft er eenmalig last van, bij de ander is het een terugkerend probleem. In dat geval kunnen de klachten chronisch worden. Rugklachten hebben een grote invloed op ons dagelijks functioneren. De rug is immers een belangrijk deel van ons bewegingsapparaat. Als elke beweging pijn doet, kan het dagelijks leven vermoeiend en zwaar worden.

Oorzaken

Er zijn veel verschillende vormen van rugpijn. Bekende vormen als hernia en ischias hebben een duidelijke lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van zogenoemde aspecifieke rugpijn. Hierbij is niet duidelijk aan te wijzen wat de precieze oorzaak is. De pijn doet zich bijna altijd voor in de onderrug. Sommige mensen ervaren een lichte zeurende pijn, bij anderen is de pijn ondraaglijk. De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar andere plaatsen.

Rugpijn ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bv zwaar en/of verkeerd tillen, een gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen. Soms ontstaat acute pijn door plotseling een verkeerde beweging te maken. Dat wordt wel spit genoemd. Meestal zit de pijn dan aan één kant. 

Verder kunnen stress, lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van rugpijn.

Wat kun je er zelf aan doen?
 • Bij acute pijn/spit door verkeerde beweging: blijf bewegen wat gaat, wissel het af met rust, probeer je spieren te ontspannen, neem eventueel paracetamol naar behoefte, heb geduld, meestal wordt de pijn in een paar dagen al minder en is na een week vanzelf weg. Is de pijn na een paar dagen nog niet minder, maak dan een afspraak voor acupunctuur of osteopathie. We plannen je zo snel mogelijk in.
 • Heb je uitstralende pijn naar je voet, ga dan naar de huisarts.
 • Bij chronische pijn:
  • bewegen door middel van speciale oefeningen voor je rug, die gemakkelijk op youtube te vinden zijn. Bouw het rustig op, kies alleen de oefeningen die goed voelen en doe ze indien nodig aangepast aan je eigen mogelijkheden en beperkingen.
  • Meer bewegen bv op je werk, wandelen, fietsen, sporten
  • In geval van stress meer ontspannen zoals yoga, meditatie, sporten. Ga anders om met de oorzaak van de stress of ga een oplossing zoeken voor de oorzaak van de stress.
  • Pas je voeding aan bij overgewicht of andere gezondheidsklachten.
  • Maak een afspraak voor acupunctuur of osteopathie.
Wat kunnen wij voor je doen?

Acupunctuur en osteopathie zijn uitermate geschikt om rugpijn te behandelen. We onderzoeken waar de pijn zit, wat de aard van de pijn is en welke verstoring of blokkades behandeld moeten worden en hoe.

 • Bij acute pijn: blokkades worden opgeheven en de verkramping van de spieren zoals bij spit wordt minder, waardoor de pijn vermindert en er sneller herstel is.
 • Bij chronische pijn: bredere aanpak die afhankelijk is van de soort pijn, de locatie en andere klachten zoals bv stress, vermoeidheid, slapeloosheid. Zo richten we ons niet alleen op het verminderen van de pijn op dat moment, maar ook op het voorkomen van terugkerende klachten. De behandeling richt zich op:
  • Pijnvermindering door blokkades weg te nemen, spieren te ontspannen en energie beter te laten stromen
  • Met osteopathie corrigeren we de stand van het bekken en de wervels als dat nodig is.
  • De rugpijn kan soms komen door een oude blessure in voet of knie. In dat geval gaan we dat Zo kan bv een oude enkelblessure zorgen voor een verandering van de stand van knie en bekken, wat weer een effect heeft op de rug.
  • Ondersteunen en verbeteren van de algehele energie om daardoor een betere energiestroming te krijgen in het pijnlijke gebied.
  • Verminderen van stress, vermoeidheid, slapeloosheid en andere klachten.
  • Indien nodig geven we enkele gerichte oefeningen om bepaalde spieren soepeler te maken of te versterken.
  • Indien nodig ondersteunen we de behandeling met kruiden.

Omdat we in onze praktijk een prettige en effectieve samenwerking hebben met korte lijnen helpen we je in je keuze voor acupunctuur of osteopathie, zodat je de juiste therapie krijgt om je van je klachten af te helpen.