Uitgebreide informatie over kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde (fytotherapie) is de behandeling van klachten met natuurlijke geneesmiddelen die uitsluitend uit planten bereid zijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische grondstoffen. Fytotherapeutica (kruiden) hebben meestal minder bijwerkingen. Fytotherapeutica worden vaak verward met homeopathische middelen. Bij homepathie wordt echter gebruik gemaakt van verdunningen, bij fytotherapie van concentraten. Homeopathische middelen zijn vaak van planten, maar kunnen ook afkomstig zijn van mineralen of chemische stoffen. Fytotherapeutica zijn alleen van planten afkomstig. In de natuurgeneeskunde wordt niet alleen naar de inhoudstof van de plant gekeken, maar ook of de plant past bij het type mens. Zo zijn er kruiden die qua inhoudstof dezelfde werking hebben, maar waarvan de ene plant toch beter past dan de andere.

Kruidengeneeskunde is een veilige en snelwerkende natuurlijke geneeswijze mits door deskundige voorgeschreven.

Veiligheid en kwaliteit vormen de zwaarste criteria bij zowel het kweken, oogsten, verwerken, bereiden en afleveren van de kruiden. Alle grondstoffen worden streng gecontroleerd door fytotherapeutische laboratoria, zijn geanalyseerd en gestandaardiseerd.

Zeer oude geneeskunde

De kennis van de kruidengeneeskunde is al zo oud als de mensheid zelf. Daarbij speelt de uit ervaring verkregen kennis een grote rol. Men heeft altijd instinctief geweten dat bepaalde planten niet alleen geschikt zijn als voedingsmiddel, maar ook voor genezing. In de loop der tijd is steeds meer onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en inhoudsstoffen van medicinale planten en kruiden. De kennis van medicinale planten is een wetenschap geworden. Zo kan bijvoorbeeld kruidengeneeskunde versterkend werken op het immuunsysteem, ontkrampend op de luchtwegen en de spijsvertering bevorderen.

Westerse kruiden

Westerse kruiden groeien onder strikte regelgeving in Europese landen en worden vaak als enkel kruid voorgeschreven, maar kunnen ook gecombineerd met andere kruiden worden geven.

Chinese kruiden

Chinese kruiden worden ook onder beschermde cultuur en strikte regels geteeld, geoogst en verwerkt in China en Taiwan. Ze worden als samengesteld recept in granulaat (poeder), tablet of druppels voorgeschreven volgens de leer van de Chinese geneeskunde, afgestemd op de persoonlijke klachten.

Orthomoleculaire middelen

Orthomoleculaire middelen bestaan voornamelijk uit vitamines en mineralen, maar ook uit aminozuren, enzymen en spoorelementen. Het zijn middelen die gebruikt worden bij een tekort aan voedingsstoffen. Orthos staat in het Grieks voor ‘juist, recht of gezond’.

Bachbloesemtherapie

Bloesemtherapie bestaat uit vloeibare concentraties, die gemaakt worden van de bloesems van wilde of biologisch geteelde planten, bomen of struiken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de levensenergie van de plant of de bloem. Ze worden gebruikt voor emoties die uit evenwicht zijn geraakt.  Bijvoorbeeld: een depressief gevoel, lusteloosheid, verdriet, eenzaamheid, angst, jaloezie, spanningen en traumaverwerking.
Bachbloesemstherapie is een hele zachte therapie. Het heeft geen bijwerkingen en kan prima naast andere medicatie gegeven worden, ook reguliere medicatie. De therapie is voor iedere leeftijd geschikt, ook voor zwangere vrouwen, baby’s en zelfs voor dieren.