Onze taal zit vol met uitdrukkingen die de samenhang tussen lichaam en geest weergeven:
- Iets ligt zwaar op de maag
- Je hebt iets op je lever
- Je hebt kriebels in je buik
- Je voelt je hart in je keel kloppen
- Je hebt een brok in je keel
- Je haren staan recht overeind
- Het zweet breekt je uit
Bij iedere emotie die we ervaren kunnen we vaak wel de lichamelijk reactie weergeven die we erbij ervaren. Beelden, herinneringen en situaties zijn in het geheugen opgeslagen om iedere keer tevoorschijn te komen als je in dezelfde of een vergelijkbare situatie komt.
Bij leuke gebeurtenissen ervaar je dan steeds plezierige gevoelens. Bij negatieve ervaringen juist steeds onplezierige emoties en lichamelijk onbehagen.
Enkele ervaringen, die kunnen leiden tot klachten op psychisch- en lichamelijk gebied:
- Niet gewaardeerd of erkend worden
- Vernedering
- Langdurig pesten
- De dood van een dierbare
- (Sexueel) misbruik
- Verlies van positie
- Veelvuldig zorgen maken
- Langdurig gedomineerd worden
- Langdurige strijd tussen ouders, daar hebben kinderen nog wel eens last van
- Lang vasthouden van negatieve emoties
Het is dus zaak om de dingen die ons overkomen in het leven goed te verwerken en een plekje te geven of los te laten.
Loslaten
Loslaten: dat klinkt eenvoudig, maar dat is het vaak toch niet. Maar oefening baart ook hier kunst. We groeien door onze ervaringen, ook de minder leuke, zodat we inzicht krijgen in wat we moeten loslaten om in balans te komen. Je kunt sommige dingen veranderen, terwijl je andere dingen alleen maar kunt leren accepteren.
Wat kun je zelf doen?
- Je emoties uiten; weet je eenmaal hoe je lichaam op spanningen reageert, dan kun je iets doen.
- Maak van je hart geen moordkuil ; dus sta je gevoel toe en sta toe dat het er mag zijn.
- Geef grenzen aan, je mag nee zeggen
- Wees aardig voor jezelf, doe dingen waar je blij van wordt
- Zorg voor ontspanning, denk bijvoorbeeld aan een massage of yogacursus
- Doe de volgende oefening:
Oefening:
Ga liggen met gesloten ogen. Ervaar bewust waar in het lichaam weerstand, spanning of een ander onprettig gevoel zit: in buik, borst, nek, hoofd, rug of ergens anders. Misschien ervaar je er een emotie bij zoals boosheid, frustratie, zorgen, verdriet en/of angst. Maak contact (van binnen uit) met die weerstand en/of emotie, geef het ruimte en probeer het dan los te laten.
Misschien kan je niet meteen alle weerstand en/of loslaten, maar je kunt deze oefening net zo vaak doen als je wilt. Zo ruim je steeds meer negatieve energie op.
Wat kunnen wij voor je betekenen?
Kruiden
Tijdens een uitgebreid intakegesprek proberen we samen met jou te ontdekken wat de oorzaak is van je klachten en welke (geblokkeerde) emoties daarbij een rol spelen.
De samenhang tussen lichaam, ziel en geest is heel belangrijk, zij beïnvloeden elkaar constant. Vanuit deze visie bekijken we je klachten en stellen vast waar en op welke manier er verstoringen optreden. Door dat met jou te bespreken, krijgt je zelf ook inzicht in wat er gebeurt en kunt je zelf bepaalde patronen herkennen in emoties en lichamelijke klachten.
Door de herkenning ervan kunt je zelf ook iets doen om je emotioneel meer in balans te voelen en klachten te verminderen. Kruiden kunnen een enorm goede ondersteuning zijn bij dit proces, zodat resultaten veel sneller merkbaar en zichtbaar zijn.
Meestal komen we er in het eerste consult al achter welke emoties of traumatische ervaring een rol speelt, soms echter niet en wordt dat later pas duidelijk.
Soms zijn er alleen de klachten, maar goed voorgeschreven kruiden behandelen die klachten en de onderliggende emoties. In de vervolgconsulten is er ruim aandacht om hier verder op in te gaan en om de verbanden te kunnen leggen tussen emoties en lichamelijke klachten.
Andere geneeswijzen
Naast kruiden kunnen ook acupunctuur, bioresonantie, NAET en/of osteopathie bijdragen aan het herstel van lichamelijke klachten en gekoppelde emoties. Welke geneeswijze het beste werkt is afhankelijk van de klachten en je persoonlijke voorkeur. Soms zijn combinaties van geneeswijzen gewenst.
Kinderen en emoties
Dat deze aanpak ook voor kinderen van belang is, zal je wel duidelijk zijn. Hoe sneller kinderen in balans zijn, hoe beter hun emotionele ontwikkeling, hoe gezonder hun leven en hoe beter hun schoolprestaties.
Als lichaam en geest weer in balans zijn, is dat heling ofwel ” heel worden.”