Artrose, in de volksmond slijtage genoemd, ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd, maar de klachten manifesteren zich meestal vanaf ongeveer 40 jarige leeftijd. Op oudere leeftijd kunnen chronische hevige pijn en bewegingsbeperking voorkomen. Bij vrouwen treedt artrose vaker op dan bij mannen.
Klachten
De meest voorkomende klachten van artrose zijn:
- Stijfheid
- Pijn
- Bewegingsbeperking in de gewrichten, vaak in heupen, knieën, rug, schouders en/of polsen.
Deze klachten nemen vaak geleidelijk in hevigheid toe. Ook kan er dan vermoeidheid optreden.
Oorzaken
- Teveel slijtage:
- Overbelasting op bepaalde plaatsen van het kraakbeen van een gewricht door verkeerd bewegen of door vervormingen van gewricht/botten na botbreuken.
- Ontsteking in het gewricht (artritis), die het gewrichtsweefsel beschadigt.
- Onvoldoende kraakbeengroei: De groei van kraakbeen is afhankelijk van voldoende aanmaak van nieuw kraakbeen. Kraakbeencellen bevatten eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van nieuwe cellen. Bij een verstoring van de eiwitten is er onvoldoende kraakbeengroei.
- Erfelijkheid: Soms kan artrose in een groot aantal gewrichten voorkomen zonder een duidelijke oorzaak. Waarschijnlijk spelen factoren als erfelijkheid, voeding en verstoring van het immuunsysteem een rol.
Diagnostiek
Het stellen van de diagnose kan op basis van een lichamelijk onderzoek en de specifieke symptomen die bij artrose horen als (start)stijfheid, (start)pijn, zwelling en bewegingsbeperking. Röntgenfoto’s of MRI kunnen de ernst van de artrose vaststellen.
Wat kan je er aan doen?
Leefstijl: Met kleine aanpassingen kan je vaak de klachten en verergering van de artrose beperken, zoals:
-
- Overbelasting voorkomen
- Goed leren bewegen
- Blijf voldoende bewegen
- Blootstelling aan vocht en koude vermijden
- Hulpmiddelen gebruiken
- Medicatie: Medicatie kan goed helpen bij de bestijding van pijn, maar heeft vaak bijwerkingen. De meest voorkomende medicijnen zijn:
- Gewone pijnstillers als paracetamol
- Ontstekingremmende pijnstillers als ibuprofen, diclofenac
- Overige medicatie (zwaardere middelen)
- Acupunctuur: Acupunctuur wordt steeds meer toegepast bij artrosepatiënten en zij hebben baat bij acupunctuur. De effectiviteit van acupunctuur blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur heeft een pijnstillend effect, verbetert de doorbloeding van het gewricht en kent geen bijwerkingen.
Bij acupunctuur worden naalden rondom de aangedane gewrichten geplaatst om de doorstroming en doorbloeding te verbeteren van het gewricht en de omliggende weefsels als spieren, pezen en banden. Acupunctuur zorgt ook dat je lichaam meer endorfinen aanmaakt. Endorfinen verminderen pijnprikkels. Je voelt meestal weinig van het inbrengen van de naalden. Wel voel je al snel dat de gewrichten soepeler en minder pijnlijk zijn. Ook ondersteunen en verbeteren we met acupunctuur de algehele gezondheid, zodat je je op meerdere fronten beter zult voelen.
Acupunctuur zal eerst 4-6x wekelijks plaatsvinden. Bij klachtenvermindering wordt het om de week en later 1x per maand of naar behoefte. Zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur volgens de voorwaarden in de aanvullende verzekering.
Naast acupunctuur raden we ook aan om de volgende supplementen of chinese kruiden te nemen. - Supplementen: Deze supplementen hebben een gunstige invloed op het kraakbeen en de doorbloeding van gewricht en spieren:
- Glucosamine en chondroïtine
- Gember: als verse wortelstok geschild of geraspt in thee (15 minuten laten trekken en dan gember eruit zeven, evt honing toevoegen), als gekonfijte gemberbolletjes, als siroop of als extract in capsules (innemen tijdens de maaltijd).
Gember is een belangrijk kruid in de Chinese kruidengeneeskunde. Het bevat enzymen en antioxidanten en:-
-
- heeft een ontstekingsremmende werking
- is energieversterkend
- bevordert de spijsvertering
- is effectief tegen misselijkheid en reisziekte
- versterkt het maag en darmslijmvlies, waardoor minder kans op maagzweren
- bestrijdt parasieten
- Visolie (omega 3)
- PEA (palmitoylethanolamide), dit is een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer.
- Vitamine C 1000 mg, vitamine D10 mcg, vitamine E 200 mg
-
- Voeding: Vermijd vet of gebakken eten, alcohol, zoet, citroenen en ander zuur eten, rauw voedsel en koud voedsel.
-