Allergieën kunnen ons in ons leven erg hinderen. Wellicht de bekendste is hooikoorts, maar ook voedselallergie door bijvoorbeeld kleur- en/of smaakstoffen kan ons parten spelen.
Hooikoorts
Het hooikoortsseizoen begint bij sommigen al in februari of maart. In deze periode komt dat door een allergie voor bloesems van voornamelijk de hazelaar, wilg, berk en els. Vanaf april zijn het vooral de grassen en pollen, die klachten kunnen geven als:
- jeukende neus, gehemelte en/of ogen
- loopneus en/of verstopte neus
- tranende ogen
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- lusteloosheid
- benauwdheid
- huiduitslag
Wil je van die vervelende hooikoorts af? Thuis kun je met acupressuur aan de slag, meer informatie daarover vind je in dit document van de Nederlandse vereniging voor Acupunctuur (NVA) . Ook acupunctuur, kruiden, bioresonantie en NAET bieden een oplossing. Ook helpen zij bij andere allergieën zoals kleur- en smaakstoffen.
Allergie kleur- en smaakstoffen
Een andere allergie heeft te maken met kleur- en smaakstoffen in voedsel en kunstmatig voedsel. Zonder dat we het weten, stoppen producenten van voedingsmiddelen allerlei toevoegingen of vervangende stoffen in ons eten. Ze gebruiken goedkope grondstoffen en naast conserveermiddelen voegen ze voor een acceptabele kleur, geur en smaak ook nog andere kunstmatige stoffen (E-nummers) toe. Vanwege het gebruiksgemak en de prijs kopen veel mensen dit soort producten. Het lijkt alsof je gezond eet, maar deze producten bevatten weinig tot geen voedingswaarde. Bij veelvuldig nuttigen ontstaat, vooral bij kinderen en ouderen, een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen. Het gevolg: vermoeidheid, verminderde weerstand, chronische luchtweginfecties, vatbaar voor griep, darmproblemen, allergieën, gedragsproblemen, verminderde concentratie, enzovoort. Ons advies:
- eet dagelijks verse groente, fruit, vlees en vis
- neem zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen in wat je eet
- gebruik om tekorten aan te vullen een goed vitaminepreparaat.
En mocht het dan toch misgaan:
- volg een alternatieve therapie om de balans te herstellen en de allergie te verminderen
Analoogkaas
Een voorbeeld van kunstmatig voedsel is analoogkaas. De Keuringsdienst van Waarde, een interessant programma over voedsel, besteedde zelfs al een uizending aan dit onderwerp. Analoogkaas is imitatiekaas of nepkaas, een levensmiddelenproduct dat kaas vervangt. Analoogkaas heeft vaak een vergelijkbare kleur, structuur, dichtheid en benadert de smaak van kaas. Analoogkaas is met het fastfood overgekomen uit Amerika en wordt sinds de jaren 80 in Europa gebruikt zonder dat het vermeld wordt op de verpakking. De ‘zeemleren’ plakjes analoogkaas in de hamburgers van fastfoodketens zijn hiervan een bekend voorbeeld. Analoogkaas wordt voornamelijk gebruikt vanwege de lagere kostprijs. De verwerking is eenvoudiger en de grondstoffen zijn veiliger toe te passen in kant-en-klaarmaaltijden. Het is meestal niet duidelijk dat er analoogkaas in het product verwerkt is. De consument verwacht kaas in het product, maar krijgt vaak ongemerkt imitatie voorgeschoteld. Over het algemeen wijkt de smaak van de gebruikte analoogkaas af van de geïmiteerde kaassoort, waardoor aan het product extra ingrediënten, zoals aroma’s en smaakversterkers, worden toegevoegd om het product op smaak te brengen. Naast analoogkaas als broodbeleg wordt het vooral toegepast in lasagne, moussaka, pizza, kant-en-klaarmaaltijden met een kaassausje of kaastopping en in cheeseburgers. Voor de consument is het niet altijd duidelijk of zij kaas of analoogkaas op hun bord krijgen. Voor analoogkaas bestaat geen wettelijke naam, fabrikanten kunnen dan ook niet anders dan overgaan tot een declaratie van de ingrediënten. Vele samengestelde producten bevatten al vaak de ingrediënten van de analoogkaas zodat het aandeel kaas onduidelijk blijft. De bedrijven gebruiken verschillende aanduidingen op producten waarin analoogkaas was verwerkt, zoals: Edam grof, bereiding op basis van kaas en plantaardig vet, pizzamix, pizzamaling, pizzakaas, pizzatopping, levensmiddelenbereiding, parmosella, geraspte mix, mozza-melange, goudarasp en vegetarische kaas. Weet wat je eet! Bron analoogkaas: Wikipedia.