Uitgebreide informatie over acupunctuur

In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om de klachten en het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een meer holistisch uitgangspunt.

De Nederlandse vereniging voor Acupunctuur (NVA) wijst de westerse technieken niet af, maar streeft ernaar dat de sterke kanten van de westerse medische werkwijze en acupunctuur elkaar aanvullen. Chinese geneesheren gebruiken acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten.

Bovendien zijn met acupunctuur ziekten te voorkomen. Het vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.

Yin en Yang

In de acupunctuur heeft een gezond mens harmonie tussen yin en yang, warm en koud, zowel in het lichaam als aan de oppervlakte. Dat kan bij acute problemen zoals bv een virusinfectie maar ook een langdurige verstoring kan leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zet zich in om blokkades op te heffen of energie te voeden en die balans te herstellen.

Het Yin-Yangteken staat voor twee tegengestelde krachten. Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie, Qi of Chi genaamd (spreek uit ‘Tsjie’). Deze energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang.

De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit helemaal Yin of helemaal Yang is. Er is een drang om elkaar aan te vullen en te zoeken naar evenwicht.

Energiecirculatie

De Chinezen ontdekten dat de energie door het menselijk lichaam via een stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert. Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam.

Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar.
 De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie.

Zo heeft elk een andere energiehuishouding.
 Om eventuele verstoringen op te sporen en ten goede te keren, gebruikt de acupuncturist een geheel eigen werkwijze.

Vijf elementen

Naast het Yin-Yang-principe heeft het traditionele Chinese denken nog een ander basisprincipe: de Vijf Elementenleer. 
De Chinezen hanteren vijf seizoenen (onze vier seizoenen plus de nazomer). 

Elk is verbonden aan een ‘element’: vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst), water (winter) en hout (lente). Het zesde element is het Keizerlijk vuur dat een overkoepeling is en een stabilisator tussen de overige elementen. In de Yin-Yang-principe zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie).  De nazomer (aarde) staat in het midden, het sluit de groei van lente en zomer af en luidt de rust van de winter in.

Elke verstoring van de cyclus – buiten of binnen het lichaam – roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Vanuit deze wetenschap kunnen we het lichaam helpen dat evenwicht sneller te bereiken. Dit is het basisprincipe van acupunctuur.

Voeding

De Nei Ching, een Chinees historisch medisch boek, besteedt ruime aandacht aan voeding met evenwicht tussen Yin en Yang. Daarbij is zelfs het klimaat van belang. Een hete, droge omgeving is een Yang klimaat. Dat vergt Yin-voedsel, en dat hoort ook in deze gebieden thuis: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines.

In ons klimaat is het beter dat je deze zaken met mate eet. Het is geen toeval dat de wintertijd (Yin) vraagt om boerenkool met worst, bij uitstek Yang-voedsel.